Andra kryptovalutor

En nyhet kommer sällan ensam och gör den det följer det ofta andra nyheter i dess fotspår som ska inspireras eller konkurrera ut den första. Samma sak har hänt med Bitcoins. Förutom denna valuta, kan man även finna andra kryptovalutor som Ethereum och Litecoin. Även Ripple är en annan typ av valuta som man kan se på marknader över digitala mynt idag. Anledningen är också att Bitcoin har blivit en dyr valuta och för att folk ska kunna hitta mindre och billigare alternativ, har det nu poppat upp exempel som dem ovan.

Ethereum eller Ether

Denna valuta kallas egentligen Ether och har blivit en alternativ valuta till dess föregångare Bitcoin. Ethereum är namnet på nätverket med sin egen decentraliserade blockkedja och sin egen valuta. Den största skillnaden mellan de två är att Bitcoin endast är ett betalningssystem, medans Ethereum är ett slags världsdatanätverk där man även kan köra appar. Man kan alltså använda sig av ett flertal program som bara kan aktiveras inom nätverket EVM (Ethereum Virtual Machine) som fungerar som ett slags operativsystem. Dessa appar eller program som kan köras, kallas för DApps.

För att kunna köra dessa appar eller program, så kommer nu valutan in i bilden. man köper då apparna med Ether som gör att apparna blir billigare att använda. Ju mer man optimerar datorerna eller noderna samt adderar fler till nätverket, desto bättre prestanda får man. Samtidigt kan Ether användas på samma sätt som Bitcoins, men är inte en valuta i den utsträckningen.

Litecoin eller LTC

Dessa små mynt kan istället benämnas som Bitcoins lillasyster. Det är också ett nätverk och en digital valuta, precis som sin föregångare. Det som gör Litecoin så unik och fördelaktig, är dock att transaktionsavgifterna är minimala, vilket gör den betydligt billigare än Bitcoin. Nätverket säkerställer också blockkedjorna snabbare än Bitcoins nätverk. Många har numera gått över till Litecoin då det är både billigare och effektivare. Valutan skapades av Charlie Lee som tidigare var anställd på Google.

Ripple eller XRP

En tredje kryptovaluta som omnämnts, är Ripple. Namnet används både till nätverket som omfattar valutan samt valutan själv. Det är också byggt på tekniken av blockkedjor och dess huvudsyfte är att säkerställa globala transaktioner utan problem. Om man enkelt ska beskriva Ripple-metoden, kan man jämföra den med den arabiska Hawalasystemet, som innebär att man inte flyttar över några pengar alls. Man går till en handlare och lämnar pengar och anger objektet som ska få pengarna. Handlaren ringer då upp sin kollega som sitter nära objektet och frigör pengar för att ge till objektet. Man flyttar då inte över några pengar i den bemärkelsen.

Istället loggar man in på sin Ripple-port och sätter in pengar samtidigt som man instruerar sin port att ge pengarna till objektets Ripple-port som då frigör pengarna och ger pengarna till honom eller henne. Om man inte kan lokalisera en sådan port, så används valutan Ripple som kan konverteras till vilken valuta eller tillgång som helst. I slutändan sker transaktionen på nolltid. Även om man skriver skicka, så skickas inget fysiskt. Den mottagande porten konverterar istället Ripple till den personens valuta. Det krävs alltså ingen clearing-process som en vanlig banköverföring.